svy123 - 2007-01-12 11:10:47

Chodziłem za tym już od dawna i wreszcie wczoraj się udało :mrgreen:
Spotkałem całkiem przypadkowo w Lochu autora tego wyśmienitego przepisu (Pinki) i oto go przedstawiam :cool:
Wymagania:
   chęci, ok.30 min roboty, ok.2 tyg oczekiwania i ok. 12zł funduszu
Składniki:
   1) 5 litrowa H2O wraz z butelka (butelka najważniejsza)
   2) 1kg ryżu
   3) 1kg cukru
   4) kostka drożdży
   5) rodzynki lub jakieś inne owoce np. suszone morele
Wykonanie:
      Odlewamy do garnka 2l wody z butli i mieszamy je z 1kg cukru. Mieszać należy na gazie :D cały czas podgrzewając ale nie gotując (pozwala nam to w pełni rozpuścić cukier). Po tym jak cukier mamy już rozpuszczony odstawiamy do PEŁNEGO (to WAŻNE) ostygnięcia.
      Odlewamy resztę wody z butli do jakiegoś naczynia i wsypujemy do niej wcześniej WYMYTY (pod bieżącą wodą) ryż. Wymycie ryżu pozwoli nam uniknąć zmętnienia wody i da krystaliczny kolor winka :D Ja do wsypywania zmoczonego kilograma ryżu do butli użyłem łyżeczki...wbrew wszystkiemu idzie to wtedy BARDZO sprawnie.
      Odlewamy niewielką część wody z naczynia (ok. 2 szklanki) i rozpuszczamy w niej 1/4 kostki drożdży (należy to zrobić jak najdokładniej)
      Jeżeli woda z cukrem już nam ostygła (WAŻNE żeby nie czuć było ciepła bo inaczej ZABIJEMY :D drożdże) dolewamy ją do ryżu który znajduje się już w naszej butli. Dodajemy rozpuszczone drożdże i owoce (rodzynki, morele itp). Resztę uzupełniamy wodą (musi zostać tak ok. 1-1.5cm wolnej przestrzenie od gwintu). Zakręcamy zakrętką i mieszamy (ale tak żeby owoce nie wymieszały się z ryżem). Po wymieszaniu nakłuwamy (np. gwoździem) zakrętkę bytelki mniej więcej na jej środku. Średnica nakłucia to min. 1mm ale bez przesady :D (3mm to by było chyba już za dużo).
      Tak przygotowany wywar odstawiamy do ciemnego miejsca (ja znalazłem takie w szafce w kuchni po uprzednim wywaleniu garnków) na około 2 tyg :D
      Po upływie tego czasu odlewamy powstałe winko do butelek (wyjdzie ok. 4l) i możemy się zająć produkcją na nowo :D lud degustacją nowo powstałego.
WAŻNE jest żeby co jakiś czas (np. codziennie rano) przecierać korek (dziurkę) bo lubi się zatkać, oraz żeby butla nie stała np. w szafce z ubraniami bo wydzielający się dwutlenek węgla lubi pozostawić na ubraniach plamy z cukru.
      Aha....i jeszcze jedno. Winko wyjdzie o smaku "wytrawnego" więc jak ktoś woli słodkie to na samym końcu (przed rozlaniem do butelek) można wymieszać je z karmelem (proporcje wedle gustu).
PS. U mnie butla stoi dopiero 2 dzień ale efekty było widać już po  godzinach od odstawienia do szafki :D :D :D

Bart - 2007-01-13 15:34:09

;]

MisiekS - 2007-01-18 22:51:08

Jak tam winiacz kiedy testing? :&

svy123 - 2007-01-19 10:51:46

testing po kolosie u Drozda :D --> tak wypada 2 tyg :D

MisiekS - 2007-01-20 20:35:29

Moj winiacz wystartował za 2 tyg bedzie RDY :)

Mam takie pytanko dlaczego ma stac w ciemnosci? : ] i czy chodzi tylko i promienie sloneczne? :

GotLink.plmaterace koło dalmatyńczyk hodowla posnet kasa fiskalna